Automatiseringen

Under många år har det pratats om att maskinerna tar våra jobb, men det har mest handlat om arbeten inom industrin. Nu kan vi se att tekniken tillsammans med artificiell intilligens gör stora framsteg i automatiseringen, maskiner kan idag göra saker som vi aldrig trodde de skulle klara av. Datorer är snabbare än den mänskliga hjärnan vilket gör att de kan läsa och analysera data på bråkdelen av tiden jämförelse med oss.

Ska vi då vara rädda för att robotar och maskiner tar våra jobb? Jag säger nej, men det krävs förstås en förändring. Som det ser ut idag behöver vi våra jobb för att kunna försörja oss, mat på bordet, tak över huvudet och kläder på kroppen. Om arbetslösheten ökar på grund av automatiseringen står samhället inför ett enormt problem, en ökande arbetslöshet och en ökad produktion gör att det inte finns någon köpkraft för produkterna och ekonomin kommer kollapsa.

Det pratas inte högt om detta problem, vad jag har lagt märke till i alla fall, men ändå är det ett problem som inte är långt borta. Redan idag hade cirka 50% av alla jobb kunnat ersättas med robotar, om tio år är den siffran otroligt mycket högre.

De lösningar det pratas om är bland annat basinkomst eller så kallad medborgarlön som ger alla en lagom summa pengar för att kunna leva ett drägligt liv utan krav på arbete. Det har jag personligen tidigare förespråkat och som en akut lösning kan det vara ett alternativ, i en övergång.

En annan, bättre lösning är att de som har arbeten går ner i tid och således delar på arbetet tillsammans med alla. Då kan vi arbeta ett mindre antal timmar varje vecka, få mer fritid till att göra det vi verkligen vill och samtidigt får andra möjlighet att bidra till samhället. Givetvis ska inte lönen påverkas.

Dessa lösningar är inte det jag vill ska hända längre fram, men innan vi kommer dit jag vill kommer vi ta det stegvis, det är så en övergång fungerar. Alternativet är en total krasch men det riskerar anarki och mycket våld, vilket kan vara svårt att implemtera ett nytt samhällssystem.

Om alla delade på arbetet, om alla fick möjlighet att göra det vi ville så skulle livskvalitén öka markant, synen på oss själva och våra medmänniskor hade blivit annan och vi hade sluppit arbeten som inte ger oss någonting, som inte stimulerar vår hjärna som trots allt är fantastisk. Låt robotarna och maskinerna göra the dirty work.

Se gärna dokumentären Den automatiserade framtiden från UR, klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *