Resursbaserad ekonomi

Idag lever vi i en monetär ekonomi vilket bäst gynnar de som har pengar och det är långt ifrån rättvist. Den fria marknaden gagnar de som har förutsättningarna att lyckas, de som växer upp i ”rätt” klass i samhället, har utbildning och lockas sedan av pengar och karriär. De fattiga förblir fattiga och har små chanser att ta sig därifrån även om vissa lyckas. Men när fattigas engagemang går till att skaffa sig mat för dagen så finns inte mycket utrymme kvar att utforsta världen och utbilda sig vilket gör att de fastnar där de är.

I en resursbaserad ekonomi används jordens resurser i första hand till att tillgodose alla de grundläggande behov vi människor har, tak över huvudet, mat och vatten till varje människa på vår planet. En resursbaserad ekonomi ser även till att det finns bra utbildning till alla människor, för ju mer alla kan desto rikare liv kan alla få. Det finns tekniska lösningar för detta, det finns även naturresurser så det räcker till alla, problemen är pengar och politik som egentligen bara är en begränsning.

Vi är uppvuxna med att tro att demokrati låter folket bestämma, men så är det inte, för i dagens samhälle är det pengarna som bestämmer och i längden alltså de som styr över pengarna. Vi lär oss att det är politiken som gör skillnad, att det är de som bestämmer var pengarna ska gå och hur vårt samhälle ska se ut men det är inte hela sanningen. De som styr pengarna är de privata bankerna, storbankerna, så vilka som sitter i riksdag och regering spelar ingen roll, för de har ingen egentlig makt.

När människor väl börjar inse detta kan vi komma till förändring och det är därför viktigt att kunna presentera en bättre lösning, det är det jag vill jobba för.

I en resursbaserad ekonomi ser man över vad som finns tillgängligt och planerar därefter intilligent hur resurserna ska fördelas på ett effektivt sätt så att alla har tillgång till det de behöver. När du lever i en resursbaserad ekonomi kommer det inte heller finnas någon som säger till dig vad du ska ha, för det finns ingen reklam. Därför kommer du endast att ha tillgång det du behöver.

Lägg märke till att jag säger tillgång till, för det kommer inte finnas något ägande. Det är ingen mening att äga någonting, det du vill ha är tillgång till saker när du behöver det. När du istället äger någonting finns det på hyllan tills du använder det, vissa saker kan ligga i flera månader innan du använder det nästa gång. Vilket slöseri med resurser, att saker bara ligger där. Tänk dig att det kommer fungera ungefär som ett bibliotek eller en bilpool, fast med lite mer uttänkt logistik. Antingen går du och hämtar det du behöver eller så levereras det till dig när du behöver det.

Tro dock inte att du kommer ha det sämre ställt, förmodligen kommer de allra rikaste idag ha en bättre standard om vi gick över till en resursbaserad ekonomi. Mycket för att alla som då jobbar kommer att jobba för en bättre samvaro för människan med miljön i tanken hela tiden. Det som någon uppfinner eller kommer på kommer finnas tillgängligt för alla. Allt. Finns det inget äganda är allt allas, och det är så vi borde se på vår planet.

Det är lite vad jag tänker på när jag tänker på en resursbaserad ekonomi. Hur tänker du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *