Vi lever inte i frihet

Vi lever i det som kallas free market men det känns allt annat än fritt. Den officiella tanken är att alla ska konkurrera på lika villkor och individualismen är väldigt viktig, sköt dig själv och skit i andra. Problemet är att vi inte alla har samma förutsättningar, vi lever inte på lika villkor, utan vi är födda i olika samhällsklasser, med olika föräldrar och olika värderingar.

Var är den fria viljan? Vi lär oss från barnsben hur vi ska bete oss och det gäller inte bara vad vi säger till våra barn eller vad vi försöker lära dem, apa ser, apa gör är ett ganska korrekt uttryck. Sådant kommer styra vår ”fria” vilja resten av våra liv, om vi inte lär oss annat senare. Ett exempel: Jag vill ha ett fordon som tar mig från A till B med så lite miljöpåverkan som möjligt, men det har jag inte råd med, där sprack den fria viljan. Har du något exempel där den fria viljan har begränsats?

I denna ”fria” värld stöter jag bara på fler och fler begränsningar och en sak som alltid ligger i grunden är pengar. Pengar och det ekonomiska system vi idag lever i kommer få vårt samhälle att stanna av, det samtidigt som tekniken bara rusar framåt. Det kommer bli kaos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *