Religion och spriutalitet

Människan har under tusentals år ägnat sig åt spiritualitet på olika sätt, det har varit vårt sätt att ge svar på sådant vi inte vet. Personligen har jag under en tid i mitt liv försökt tro på gud men när jag började läsa bibeln märkte jag att det inte var något för mig. Efter det har jag under olika perioder försökt hitta något att tro på men även det utan något resultat som passat mig.

Religioner över världen har använts för att kontrollera människor för att på något vis hålla det ihop men när olika religioner möts blir det konflikter för de har skilda sätt att se på saker och ting. Även om det i grunden är samma meddelande de vill komma med så finns det så mycket runt omkring. Man ska leva på ett visst sätt, klä sig på ett visst, be om förlåtelse från den dag man föds. Varför? Ta det viktiga ur meddelandet, Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Klart, nu kan vi gå vidare.

Efter att jag fann The Venus Project och deras syn på samhället fastnade jag direkt. Det enda som jag inte riktigt fann svaret på var min syn på spiritualiteten, för jag har alltid trott att det finns mer inom oss än vad vi än så länge vet. Jag började titta på TROM (The Reality Of Me), en 13 timmar lång dokumentär, och när jag kom till avsnittet om religion möttes jag först om mycket som jag redan visste om hur religion fungerar, men i slutet kände jag mig helt upprymd.

En kosmolog pratade om universum och hur han med hjälp av teknik och vetenskap funnit sin spiritualitet. När han såg genom ett teleskop och tänkte på de fotoner som färdats i 30.000 år för att träffa hans lins kände han sig stor. Det är inte ovanligt att när man tänker på universum känner man sig väldigt liten som människa, men då ser man det på fel sätt. Om vi tänker på Big Bang som en gång skapade oss så består vi av samma materia som dessa fotoner, vi är alla samma. Vår jord och solsystem har skapats efter att stjärnor har exploderat, vi är stjärndamm allihopa.

Att se från ett vetenskapligt perspektiv hur vi alla hänger ihop, varje människa bland alla miljarder kommer från samma plats som stjärnan i den mest avlägsna galax. Hur härligt är det inte att tänka så?

Nej, vi har inte alla svaren om meningen med vår existens och jag tvivlar på att vi någon gång kommer att finna den. Men jakten på mer kunskap måste driva oss framåt, när vi utforskar universum utforskar vi oss själva. Solsystem med alla planeterna som snurrar runt sin stjärna påminner väldigt mycket om hur atomer ser ut. Vi är uppbyggda likadant som universum, vi är universum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *