Var kommer pengar ifrån?

Har du någonsin funderat på var pengar kommer ifrån? Det första man tänker på när man hör var pengar kommer ifrån är kanske Riksbanken. Men de står för ungefär 2% av Sveriges pengar, kontanterna. Resten av våra pengar skapas av de fem storbankerna, alltså privata banker. Vissa är rädda för privatiseringen, och så styr privata bolag Alla våra pengar. Känns ju bra.

Så, hur skapas nu pengar då? Mycket förenklat är pengar skulder. Om du vill ta ett lån för att köpa ett hus går du till banken, banken ger dig ett lån på 1 miljon och i samma ögonblick skapas de pengarna. De betalas ut till dig och sätts in på ditt konto. Vips, så har 1 miljon skapats. Läs om det här, lite mer förklarat men ändå enkelt att förstå.

Var får staten sina pengar ifrån? En del kommer givetvis från skatter men när de annars behöver pengar så går de till de privata bankerna som då skapar pengarna. Pengarna blir som ett lån till staten som banken givetvis ska ha ränta på. Men eftersom att staten inte hade pengarna från början, hur ska de då kunna betala tillbaka pengarna plus ränta? Jo de tar ett nytt lån. Det har blivit en ond spiral.

När det är val så går du kanske och röstar och hoppas på att landet ska få det bättre. Men hur ska politiker kunna göra någonting åt våra problem när de inte kan styra över våra pengar? De som styr över våra pengar är de privata bankerna, Swedbank, Nordea, SEB med flera. Det spelar ingen roll vad du röstar på, problemen kommer finnas kvar. Tyvärr.

Läs gärna ett inlägg från vaken.se där en döende man berättar sanningen.

Har du dina pengar på banken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *