Swedbank, låt de vara

Under onsdagen hade Swedbank problem med sina bankomater. Det började natten till onsdagen då folk hade svårt att betala eller ta ut pengar men det slutade i att man kunde övertrassera sitt konto och helt enkelt ta ut ”för mycket” pengar. Nu när problemet är löst vill Swedbank ha tillbaka sina pengar, inte för att de behöver dem men för att säga att människor inte har rätt till ”för mycket” pengar.

Om ni har läst tidigare inlägg om hur pengar blir till (Var kommer pengar ifrån?) så förstår ni varför jag skriver som jag gör i detta inlägg.

Swedbank behöver inte ta tillbaka pengarna från de övertrasserande uttagen, de gör bara nya och fortsätter göra så varje dag. De lever på krediter, skuld. För det enda som pengar består av är skuld.

Det jag vill säga är, låt folket vara. De som gick till bankomaten den kvällen var med största sannolikhet bara i behov av pengar. Kan inte tänka mig att det stod några större mängder med rika människor vid automaten, utan det var de som redan har för lite pengar, för lite frihet.

Till bankerna: Låt oss vara, låt oss leva!

Spiritualtitet – Igen

Innan du läser vidare i detta inlägg vill jag att du läser mitt tidigare inlägg om Spiritualitet här.

Som ni nu har läst i tidigare inlägg har jag varit en sökare ett tag och jag kan säga att man finner nya sanningar hela tiden. Anledningen är att jag fortsätter leta, jag nöjer mig aldrig, för ju mer man vet desto fler frågor kommer det.

För ett tag sen snubblade jag över Ubuntu och Ubuntu Movement som jag kommer prata mer om en annan gång men det ledde mig in på att vi människor har vetat saker som vi har glömt bort. Det finns teorier och även bevis för att det har funnits en stor civilisation på våran planet för många tusen år sedan men som försvann i samband med en global översvämning i slutet på förra istiden. Det som är intressant med det är att de verkar ha haft kunskaper som vi bara kunnat drömma om och vetat mycket som vi precis har börjat lära oss.

Stora formationer i sten som till exempel pyramiderna i Egypten och på andra ställen på jorden, Stonehenge, Påskön och många fler vittnar om fantastisk kunskap om bland annat astronomi. Byggnationer som är näst intill exakta mot väderstrecken och information om hur stjärnhimlen rör sig över tusentals år finns på dess väggar. De visste något mer.

Kvantum mekanik som är ganska nytt inom fysiken har givit många frågor men också många möjligheter att det finns något annat utanför det vi kan se. Vi har länge vetat att vi bara kan se eller upptäcka 4% av universum, de andra 96% vet vi ingenting om. Paralella universum verkar inte så otroligt och det verkar som att allting är på samma plats.

Strängteorin pratar om hur allting består av vibrationer och om det är sant så handlar allting egentligen om frekvenser. Vi kan inte se eller upptäcka alla frekvenser som det ser ut idag och vi vet ju bara om 4% världen runt om oss. De andra 96% borde då vara andra frekvenser som vi inte kan upptäcka. Se det som radiovågor, de är överallt men vi kan inte se dem.

Något som forskare gärna vill veta mer om hur det fungerar är medvetande. Vissa menar på att vår hjärna skapar medvetandet, men andra menar att vår hjärna bara är en mottagare av frekvenser. Än en gång kan vi jämföra med radiovågor och en tv, även om tvn går sönder så finns ju radiovågorna kvar. Strängteorin kan på många sätt även styrka den tanken.

Åh jag tycker det är en spännande tid vi lever i, så mycket vi har att lära.

Det finns något mer inom oss än det skal vi lever i, den kropp vi en dag ska lämna, och det tycker jag verkligen är spännande. Kommer skriva mer om det när tid finnes, kommer rekommendera er om böcker, videos och dylikt efter hand också.

Så, ut och lär dig om allt du kan, läs, prata, lyssna och se din omvärld med öppna armar. We are all one!

Valet är vårt – Skriv på namnlistan

Osäker på vad du som läsare vet om The Venus Project vid det här laget, ni är ju inte så många som läser men någon kanske har lite koll. Om inte så kommer jag förklara lite lätt.

The Venus Project är ett projekt som jobbar för att introducera ett alternativ till hur vi ska forma vårt samhälle för att slippa fattigdom, krig och politik. Det är svårt att med få ord förklara vad det egentligen handlar om och jag skulle rekommendera dig att se dokumentären som finns längre ner i detta inlägg.

Men i alla fall. De har ritningar, modeller och genomtänkta lösningar på problem. De hänvisar också till vetenskapen och tekniken som kommer vara verktygen för att komma dit vi behöver ta oss för att rädda oss själva och planeten. Inga problem kan lösas genom politik eller lagar, alla egentliga och relevanta problem har en teknisk lösning.

För hela världen skulle så startade en man en namnlista där vi nu försöker samla namn för att få regeringar och andra människor att inte bara uppmärksamma problemen utan också se och förstå att det finns en lösning. Det är därför jag skriver till dig nu, jag vill att du skriver på och om du inte redan vet vad detta handlar om ska du först se dokumentären och sedan skriva på. Valet är ditt. Okej?

Du hittar namnlistan här!

Världens ensammaste folk

Det sägs att vi i Sverige är världens ensammaste människor. Det de syftar på är antalet ensamhushåll, alltså hushåll med endast en människa. 49% av befolkningen lever ensamma och världens ensammaste ö är Kungsholmen i Stockholm där över 80% är ensamhushåll. Det låter kanske inte så farligt att bo ensam, de flesta av oss strävar efter det när skolan börjar närma sig sitt slut, men det har sina nackdelar.

Förr i tiden, innan jakten på individualiteten tog överhanden, tog vi hand om varandra, idag finns det ingen tid för det. Det är inte längre meningen att vi ska ta hand om de äldre för det ska någon instans av samhället göra, vi överlåter allt mer av uppfostran av våra barn till skolan där individen ska växa fram. Frågan är om det är bra eller dåligt?

Personligen måste jag säga att jag tycker om att vara ensam, ibland, men jag vill inte leva helt ensam. När jag för ett antal år sedan separerat och bodde ensam i en 1a i Malmö kände jag mig rastlös när jag var hemma själv. Det slutade med att jag skaffade en lägenhet med ett par vänner jag lärt känna via nätet och det kändes genast mycket bättre. Jag är inte gjord för att vara ensam även om jag kan behöva min ensamma tid för återhämtning ibland.

Folk pratar om att bli självständiga och kunna rå sina egna liv, men det är inte så det fungerar. Vi började bygga samhällen av en anledning, vi behöver varandra. Det är tillsammans som vi löser problem, det är tillsammans vi tar oss framåt. Vi kan göra en del själva, men att nå hela vägen fram utan någon vid din sida kommer vara svårt. Så tänk på det, vi finns här för dig och du finns här för mig. Tillsammans skapar vi en bättre värld och tillvaro för alla!

Nu när tiderna är tuffa
Det känns som allt rasar ner
Tänk på alla runt dig
Dom som vill dig väl
För vi är alla här tillsammans
Ställer upp för dig, för dig

För du säger till mig att du reder dig
Men jag märker hur stressen den trycker dig
Va inte rädd att be om hjälp
Vi finns här för dig, för dig

Det finns en mening i allt som sker
Vi måste resa oss upp när vi faller ner
Du är aldrig ensam glöm inte det
Så ta min hand och följ mig med

Du har inget du behöver skämmas över nej
Hur du ser ut och vart du kommer från, vem bryr sig
För vi är alla här tillsammans
Ställer upp för dig, för dig

Vi vill att du ska veta att vi diggar dig
Du ska inte tro att du ska förändras nej
För vi är alla här tillsammans,
Vi finns här för dig, för dig

Du måste stå upp för den du é
Det är inte du det är världen som är sné
Du är aldrig ensam glöm inte det
Så ta min hand och följ mig med

FN ger pris till Jacque Fressco

Inte en ny nyhet men jag gissar att ni som läser denna bloggen inte är insatta i The Venus Project så jag presenterar det här.

I juli fick Jacque Fresco ett pris kallat City Design & Community av UN DESA, en del av FN. Priset fick han för inte bara för själva designen av en ny hållbar stad utan för forskning inom social design, mänskligt beteende, innovation inom byggnadssystem, tekniska lösningar tillämpade för att förbättra livet för allla människor på jorden.

Jacque fyllde 100 år i våras och har jobbat hela sitt liv för att designa en bättrre värld. Han har ägnat sin energi,  inte bara åt tekniska lösningar, utan även hur man kan ändra kulturen för att få fram det bästa i människan. Värderingar, kultur, utbildning. Med rätt förutsättningar kan vi alla blomma och bli det bästa vi kan bli.

Se prisutdelningen nedan

Automatiseringen

Under många år har det pratats om att maskinerna tar våra jobb, men det har mest handlat om arbeten inom industrin. Nu kan vi se att tekniken tillsammans med artificiell intilligens gör stora framsteg i automatiseringen, maskiner kan idag göra saker som vi aldrig trodde de skulle klara av. Datorer är snabbare än den mänskliga hjärnan vilket gör att de kan läsa och analysera data på bråkdelen av tiden jämförelse med oss.

Ska vi då vara rädda för att robotar och maskiner tar våra jobb? Jag säger nej, men det krävs förstås en förändring. Som det ser ut idag behöver vi våra jobb för att kunna försörja oss, mat på bordet, tak över huvudet och kläder på kroppen. Om arbetslösheten ökar på grund av automatiseringen står samhället inför ett enormt problem, en ökande arbetslöshet och en ökad produktion gör att det inte finns någon köpkraft för produkterna och ekonomin kommer kollapsa.

Det pratas inte högt om detta problem, vad jag har lagt märke till i alla fall, men ändå är det ett problem som inte är långt borta. Redan idag hade cirka 50% av alla jobb kunnat ersättas med robotar, om tio år är den siffran otroligt mycket högre.

De lösningar det pratas om är bland annat basinkomst eller så kallad medborgarlön som ger alla en lagom summa pengar för att kunna leva ett drägligt liv utan krav på arbete. Det har jag personligen tidigare förespråkat och som en akut lösning kan det vara ett alternativ, i en övergång.

En annan, bättre lösning är att de som har arbeten går ner i tid och således delar på arbetet tillsammans med alla. Då kan vi arbeta ett mindre antal timmar varje vecka, få mer fritid till att göra det vi verkligen vill och samtidigt får andra möjlighet att bidra till samhället. Givetvis ska inte lönen påverkas.

Dessa lösningar är inte det jag vill ska hända längre fram, men innan vi kommer dit jag vill kommer vi ta det stegvis, det är så en övergång fungerar. Alternativet är en total krasch men det riskerar anarki och mycket våld, vilket kan vara svårt att implemtera ett nytt samhällssystem.

Om alla delade på arbetet, om alla fick möjlighet att göra det vi ville så skulle livskvalitén öka markant, synen på oss själva och våra medmänniskor hade blivit annan och vi hade sluppit arbeten som inte ger oss någonting, som inte stimulerar vår hjärna som trots allt är fantastisk. Låt robotarna och maskinerna göra the dirty work.

Se gärna dokumentären Den automatiserade framtiden från UR, klicka här.

Resursbaserad ekonomi

Idag lever vi i en monetär ekonomi vilket bäst gynnar de som har pengar och det är långt ifrån rättvist. Den fria marknaden gagnar de som har förutsättningarna att lyckas, de som växer upp i ”rätt” klass i samhället, har utbildning och lockas sedan av pengar och karriär. De fattiga förblir fattiga och har små chanser att ta sig därifrån även om vissa lyckas. Men när fattigas engagemang går till att skaffa sig mat för dagen så finns inte mycket utrymme kvar att utforsta världen och utbilda sig vilket gör att de fastnar där de är.

I en resursbaserad ekonomi används jordens resurser i första hand till att tillgodose alla de grundläggande behov vi människor har, tak över huvudet, mat och vatten till varje människa på vår planet. En resursbaserad ekonomi ser även till att det finns bra utbildning till alla människor, för ju mer alla kan desto rikare liv kan alla få. Det finns tekniska lösningar för detta, det finns även naturresurser så det räcker till alla, problemen är pengar och politik som egentligen bara är en begränsning.

Vi är uppvuxna med att tro att demokrati låter folket bestämma, men så är det inte, för i dagens samhälle är det pengarna som bestämmer och i längden alltså de som styr över pengarna. Vi lär oss att det är politiken som gör skillnad, att det är de som bestämmer var pengarna ska gå och hur vårt samhälle ska se ut men det är inte hela sanningen. De som styr pengarna är de privata bankerna, storbankerna, så vilka som sitter i riksdag och regering spelar ingen roll, för de har ingen egentlig makt.

När människor väl börjar inse detta kan vi komma till förändring och det är därför viktigt att kunna presentera en bättre lösning, det är det jag vill jobba för.

I en resursbaserad ekonomi ser man över vad som finns tillgängligt och planerar därefter intilligent hur resurserna ska fördelas på ett effektivt sätt så att alla har tillgång till det de behöver. När du lever i en resursbaserad ekonomi kommer det inte heller finnas någon som säger till dig vad du ska ha, för det finns ingen reklam. Därför kommer du endast att ha tillgång det du behöver.

Lägg märke till att jag säger tillgång till, för det kommer inte finnas något ägande. Det är ingen mening att äga någonting, det du vill ha är tillgång till saker när du behöver det. När du istället äger någonting finns det på hyllan tills du använder det, vissa saker kan ligga i flera månader innan du använder det nästa gång. Vilket slöseri med resurser, att saker bara ligger där. Tänk dig att det kommer fungera ungefär som ett bibliotek eller en bilpool, fast med lite mer uttänkt logistik. Antingen går du och hämtar det du behöver eller så levereras det till dig när du behöver det.

Tro dock inte att du kommer ha det sämre ställt, förmodligen kommer de allra rikaste idag ha en bättre standard om vi gick över till en resursbaserad ekonomi. Mycket för att alla som då jobbar kommer att jobba för en bättre samvaro för människan med miljön i tanken hela tiden. Det som någon uppfinner eller kommer på kommer finnas tillgängligt för alla. Allt. Finns det inget äganda är allt allas, och det är så vi borde se på vår planet.

Det är lite vad jag tänker på när jag tänker på en resursbaserad ekonomi. Hur tänker du?

Vi lever inte i frihet

Vi lever i det som kallas free market men det känns allt annat än fritt. Den officiella tanken är att alla ska konkurrera på lika villkor och individualismen är väldigt viktig, sköt dig själv och skit i andra. Problemet är att vi inte alla har samma förutsättningar, vi lever inte på lika villkor, utan vi är födda i olika samhällsklasser, med olika föräldrar och olika värderingar.

Var är den fria viljan? Vi lär oss från barnsben hur vi ska bete oss och det gäller inte bara vad vi säger till våra barn eller vad vi försöker lära dem, apa ser, apa gör är ett ganska korrekt uttryck. Sådant kommer styra vår ”fria” vilja resten av våra liv, om vi inte lär oss annat senare. Ett exempel: Jag vill ha ett fordon som tar mig från A till B med så lite miljöpåverkan som möjligt, men det har jag inte råd med, där sprack den fria viljan. Har du något exempel där den fria viljan har begränsats?

I denna ”fria” värld stöter jag bara på fler och fler begränsningar och en sak som alltid ligger i grunden är pengar. Pengar och det ekonomiska system vi idag lever i kommer få vårt samhälle att stanna av, det samtidigt som tekniken bara rusar framåt. Det kommer bli kaos.

Var inte rädd att ändra dig

För flera år sedan kom jag underfund med att man inte ska vara rädd för att ändra sig. Både vad det gäller värderingar, politiska åsikter eller vilket pålägg en ska ha på mackan. När jag kom underfund med det var jag inne i en period där jag intresserade mig mer i politiska frågor för jag trodde det var vägen att förbättra världen. Var aldrig bunden till något parti men läste en del från de flesta.

Jag ändrade mig i flera frågor, och det blev så eftersom jag läste mer och pratade med folk. Kom helt enkelt ibland på att jag hade fel, jag hade blivit motbevisad. Det är inget fel med det. Men jag har märkt att många har svårt för att ändra sig, de står gärna kvar i det trygga tänk de har vant sig vid eller av någon anledning tror är rätt eller ligger i tiden (PK).

Eftersom jag i dagsläget har tappat all förtroende för politiken handlar det inte så mycket om åsikter längre, utan mer uppfattning. Jag läser, ser dokumentärer och pratar med människor vilket gör att jag lär mig mer och när man lär sig mer kan man också dra helt andra slutsatser eller komma fram till hur det faktiskt är. Sanningen om allt kommer närmare.

Istället för det samhälle vi har idag som enligt mig inte direkt går framåt borde vi kanske konstruera ett samhälle som kan ändra sig när det kommer på (bevisas) att det har fel. Ett samhälle som grundar sig på fakta, forskning om bland annat mänskligt beteende och social planering känns mycket bättre än ett samhälle byggt på tyckande.

Jag tycker inte vi borde ha rätt till vår egen åsikt längre, det funkar inte, det är dags att vi har rätt till opartisk fakta.

Men jag kan ju alltid ändra mig om ni kan bevisa att jag har fel.

Religion och spriutalitet

Människan har under tusentals år ägnat sig åt spiritualitet på olika sätt, det har varit vårt sätt att ge svar på sådant vi inte vet. Personligen har jag under en tid i mitt liv försökt tro på gud men när jag började läsa bibeln märkte jag att det inte var något för mig. Efter det har jag under olika perioder försökt hitta något att tro på men även det utan något resultat som passat mig.

Religioner över världen har använts för att kontrollera människor för att på något vis hålla det ihop men när olika religioner möts blir det konflikter för de har skilda sätt att se på saker och ting. Även om det i grunden är samma meddelande de vill komma med så finns det så mycket runt omkring. Man ska leva på ett visst sätt, klä sig på ett visst, be om förlåtelse från den dag man föds. Varför? Ta det viktiga ur meddelandet, Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Klart, nu kan vi gå vidare.

Efter att jag fann The Venus Project och deras syn på samhället fastnade jag direkt. Det enda som jag inte riktigt fann svaret på var min syn på spiritualiteten, för jag har alltid trott att det finns mer inom oss än vad vi än så länge vet. Jag började titta på TROM (The Reality Of Me), en 13 timmar lång dokumentär, och när jag kom till avsnittet om religion möttes jag först om mycket som jag redan visste om hur religion fungerar, men i slutet kände jag mig helt upprymd.

En kosmolog pratade om universum och hur han med hjälp av teknik och vetenskap funnit sin spiritualitet. När han såg genom ett teleskop och tänkte på de fotoner som färdats i 30.000 år för att träffa hans lins kände han sig stor. Det är inte ovanligt att när man tänker på universum känner man sig väldigt liten som människa, men då ser man det på fel sätt. Om vi tänker på Big Bang som en gång skapade oss så består vi av samma materia som dessa fotoner, vi är alla samma. Vår jord och solsystem har skapats efter att stjärnor har exploderat, vi är stjärndamm allihopa.

Att se från ett vetenskapligt perspektiv hur vi alla hänger ihop, varje människa bland alla miljarder kommer från samma plats som stjärnan i den mest avlägsna galax. Hur härligt är det inte att tänka så?

Nej, vi har inte alla svaren om meningen med vår existens och jag tvivlar på att vi någon gång kommer att finna den. Men jakten på mer kunskap måste driva oss framåt, när vi utforskar universum utforskar vi oss själva. Solsystem med alla planeterna som snurrar runt sin stjärna påminner väldigt mycket om hur atomer ser ut. Vi är uppbyggda likadant som universum, vi är universum.