Sexism vid skoltoaletten

En artikel på Aftonbladet berättar om en bild som pryder väggen intill en toalett på en gymnasieskola i Luleå. Det är de klassiska figurerna som markerar herr och dam-toaletten där mannen på bilden hänger sig över för att tjuvkika på kvinnan.

Skolan hade gjort en omröstning där de kommit fram till att de ska behålla bilden. Men en av tjejerna på skolan sätter sig emot beslutet och även debatter på sociala medier och bloggar blossade upp. Debatten handlade om sexism och att bilden kan tolkas som att det är ok med sexuella trakasserier. Självklart är inte ok med sexuella trakasserier men jag ser också en annan vinkel.

Är män verkligen så svaga att de inte kan låta bli att titta om de får chansen? Visst är alla nyfikna i den åldern men man måste veta gränserna för vad som är ok och inte. Klarar man inte det, även i den åldern, så ä det något som är fel.

Slutligen så tycker jag bilden ser rätt rolig och jag förstår humorn men enligt undersökningen så finns det en del av eleverna som inte alls är nöjd med att bilden finns. Det gör att jag säger att den borde plockas ner, de kan säkert hitta på något humoristiskt som är mer neutralt.

Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Även om den önskan är en utopi.

Kommentera