När kommer hen till folket?

Ja den här debatten med hen kommer pågå länge och inte lugna sig på ett tag. Men förvirring råder i vardagen, hos de som inte läser artiklar om ordet. De ser bara rubriker och struntar i resten vilket skapar helt fel bild av ordet.

Jag gillar hen. Det låter lite lustigt i början men det kan alla ord göra, antingen när man hör det första gången eller när man provar att säga det flera gånger. Men jag kommer att använda det många gånger, har redan gjort flera gånger och jag tycker att alla borde göra det.

Förvirringen som blir när man bara läser rubriker och pratar med andra som bara läser rubriker gör att man inte vet hur och när hen ska användas. Många tror att det ska ersätta han/hon men det är helt fel, det ska komplettera. Hör ibland diskussioner om att de ”hatar hen” men det beror på okunskap. Meningen är inte att man ska börja säga hen till alla för det kommer också skapa förvirring, i praktiken.

Tänk er en text som är skriven där man inte vet vilket kön personen har och skriver då hon/han. Ska man behöva använda specialtecken så som ”/” för att få en text att gå ihop? Tycker det är bättre för språket om man kan byta ut ”hon/han” till ”hen”, en utveckling för språket.

Frågan är nu när alla kommer att förstå vad ordet innebär, behöver debatten ökas på eller kanske bara bli mer intressant. Folk behöver ju läsa och höra så de lär sig. Har blivit upprörd flera gånger i diskussioner när folk säger saker som ”fan vi är ju olika låt oss vara det”, ”ska dom tvinga oss män att bära klänning”, ”när jag lämnar ungen på dagis ska jag säga: Hen heter (namn) när det är en hon”.

Så ni som inte vet vad hen innebär, läs på. Ni andra, fortsätt använda det.

 

Utveckling!

4 comments

 1. Maria skriver:

  Jag vet vad hen innebär men jag gillar det inte ändå.. Absolut inte emot utveckling men varför MÅSTE det utvecklas bara för utvecklandets skull liksom??

  • Michael Lind skriver:

   Bra :)
   Det måste inte utvecklas för utvecklandets skull utanför att det behövs. När det gäller en förbättring så förstår jag inte varför man ska vara emot. Om alla lär sig använda hen på rätt sätt så kommer det att bli bra, bättre än idag. Det handlar inte om att ta bort olikheterna mellan könen för de finns även om de inte behöver vara stora, mestadels biologiska.

   • Maria skriver:

    Men det är just det, alla kommer inte lära sig att använda det rätt. Sen är det det med med förändring till det bättre. HEEELA tiden. Finns det aldrig nånsin ngt som är bra?

    Nej, jag är inte övertygad :)

    • Michael Lind skriver:

     Klart att alla kommer lära sig det, alla ord kommer någonstans ifrån men det kommer in i språket även om det kan ta tid. Alla ord vi använder idag fanns inte från början utan språk växer fram och breddas sedan. Och förändring måste ske hela tiden annars hade vi bott kvar i grottor och ätit rötter, även om det är bra kan det alltid bli bättre. Man ska inte vara nöjd 😉

     Ge det tid Maria, om 20 år kanske du använder ”hen” som vilket ord som helst, ge det tid.

Kommentera